Домашни кроасани

Домашни кроасани

Директно от традиционната френска кухня, тази рецепта ще предизвика най-добрите сладкарски умения във вас, но крайният резултат ще е фантастичен.

 

Време за подготовка: 75 мин.
Време за готвене: 20 мин.
Ниво на трудност: трудно
Порции: 12 - 14
За 1 порция: 310 калории, 19 гр. мазнини, 29 гр. въглехидрати, 5 гр. протеин


Необходими продукти:

 • 500 гр. бяло брашно;
 • 1 с.л. сол;
 • 50 гр. захар;
 • 14 гр. суха мая (обикновено са 2 пакетчета);
 • олио;
 • 300 гр. масло на стайна температура;
 • 1 яйце (разбито).

Начин на приготвяне:

 1. Смесете брашното, солта и захарта в голяма купа.
 2. В 300 мл. студена вода изсипете маята. Разбъркайте.
 3. Направете кладенче в брашното и изсипете водата и маята. Полученото тесто трябва да се меси в продължение на 10 минути. Оформете го във формата на топка и го поставете в купа, намазана с олио. Покрийте купата и оставете тестото да престои най-малко 2 часа.
 4. Между два листа хартия за печене сложете маслото. С помощта на точилка го разточете, като трябва да се получи правоъгълник 20/15 см. За момента оставете маслото между двата листа хартия.
 5. Разточете тестото във формата на правоъгълник 40/20 см. Разкрийте маслото и го поставете в точно центъра на тестото.
 6. Загърнете единия край на тестото по дължина така, че неговата периферия да попада точно в центъра на разстланото масло. Повторете процедурата и с другия край. Двата края трябва да се срещнат.
 7. Сгънете тестото наполовина така, че точката, в която се срещат краищата на тестото, стане като шев. Загърнете с фолио и оставете 30 минути.
 8. Повторете още 2 пъти процедурите, описана в точки 6 и 7, като не добавяте допълнително масло. След това завийте тестото с фолио и го оставете за през нощта.
 9. На следващия ден разточете тестото във формата на правоъгълник 60/30 см. Подравнете краищата с помощта на нож, като отстраните излишните части.
 10. По дължина разрешете наполовина правоъгълното тесто. След това от всяка от двете части изрежете 6 или 7 триъгълника.
 11. Хванете двата края в основата на всяко едно триъгълно тесто и разтеглете умерено.
 12. Започнете да навивате от основата към върха до получаване на кроасан, като трябва да сте изключително внимателни да не разкъсате тестото. Загънете ъгълчетата навътре.
 13. ВАЖНО: преди да навиете кроасаните, може да добавите пълнеж (шоколад, канела и стафиди и каквото друго изберете).
 14. Поставете хартия за печене в тава. Сложете готовите кроасани на разстояние един от друг върху хартията. Покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за около 2 часа.
 15. Смесете разбитото яйце и солта и леко нанесете върху кроасаните. Печенето трае около 15/18 минути на 200 градуса по Целзий. Готовите кроасани трябва да имат златиста коричка.
Обратно